Solarna Energija

Stambeni solarni elektricni sistem
2008/12/03,22:08

Zasto da uzmete solarni sistem za vas dom?

Do sada sam pisao o solarnim sistemima koji mogu da zagrevaju vasu kucu ili da snabdevaju pojedine kucne aparate elektricnom energijom koja se dobija transformacijom Sunceve energije. U narednom tekstu cu opisati solarni elektricni sistem koji je dovoljno "snazan" da moze da snabdeva celu kucu elektricnom energijom, ukljucujuci sve kucne aparate i sijalice. 

Mrezni protok struje stambenog solarnog sistema je jeftiniji nego ikad i uz to znacajno redukuje iznos koji placate vasem lokalnom snabdevacu za potrosnju elektricne energije. Ukoliko ne potrosite svu struju koju proizvedete, visak mozete da prodate lokalnim kompanijama koje  trguju elektricnom energijom. Vas stambeni solarni sistem ce proizvoditi obnovljivu, cistu energiju bez sagorevanja fosilnih goriva i ucinice zdravijim vase okruzenje. Solarni elektricni sistemi su tihi, automatizovani, nisu zahtevni sto se tice odrzavanja i ne trose nikakvo drugo gorivo osim suncevih zraka.

Instaliranje ovog sistema ce predstavljati veliki napredak za vas dom ili posao(i to zato sto je proizvodnja solarne energije oslobodjena placanja poreza). Ovaj sistem generise elektricnu energiju i ujedno cuva vas novac, koji mozete da potrosite za nesto drugo osim placanja racuna za struju. Solarni elektricni sistem cuva vas novac tako sto direktno smanjuje vas racun za struju za narednih 25 i vise godina. Ulaganje u ovakav solarni sistem se isplati na duzi vremenski period.

Vise o Stambenim solarnim elektricnim sistemima mozete saznati ovde

Koliko su "snazni" kucni uredjaji
2008/12/03,21:42

Da bih vas ubedio koliko je vazno okrenuti se obnovljivim izvorima energije(koji su besplatni), sa aspekta troskova, odlucio sam da vam prikazem neke podatke vezane za potrosnju elekrticne energije (koju placamo EPS-u).

U sledecoj tabeli navescu neke od aparata u domacinstvu i njihovu potrosnju u kW.

TA pec/grejalica___________________2-6

Bojler u kupatilu___________________1.5-2.5

Elektricni sporet

     -Grejna ploca(ringla)____________1-2.4

     -Rerna________________________2-3.4

Frizider i Zamrzivac_________________0.1-0.3

Klima uredjaj______________________1.2-3

TV, racunar_______________________0.1-0.3

Osvetljenje(po sijalici)______________0.02-0.1

Pegla____________________________1.5

Usisivac__________________________1.2-2.2

Fen za kosu_______________________0.8-2

Masina za ves_____________________0.85-1.22

Masina za sudove__________________1.01-1.24

PODSECAM: ne trose svaka sijalica, sporet, ves-masina, frizider, masina za sudove...istu kolicinu energije. Potrosnja zavisi od tehnoloskih resenja u svakom od ovih uredjaja. Zato, obratite paznju na klasu energetske efikasnosti, koja se oznacava slovima A,B,C ili cak i F. Na primer, klasicne sijalice imaju oznaku F, a energetski efikasne A. Najmanje energije trose uredjaji koji su oznaceni slovima A,AA, i AAA. 

 

Razmislite jos jednom! Sve ove uredjaje mozete da koristite uz pomoc solarne energije koju sami mozete da proizvodite. 

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu