Solarna Energija

Aktivna solarna energija
2008/12/16,12:58

    U prethodnom clanku sam kazao da postoje dve vrste solarne enegrije: aktivna i pasivna solarna energija. Ovaj put cu reci nesto vise o aktivnoj solarnoj energiji.

    Aktivni solarni sistemi koriste solarne kolektore i dodatnu elektricnu energiju za napajanje pumpi i ventilacionih uredjaja za distribuciju sunceve energije. Osnovni deo solarnog kolektora je crni absorber koji konvertije suncevu energiju u toplotnu energiju. Toplotna energija se transformise na drugoj lokaciji i koristi za trenutno zagrevanje ili se skladisti za kasnije koriscenje. Toplota se transformise uz pomoc cirkulisuce vode, antifriza, a ponekad pomocu vazduha. Aktivna solarna energija se upotrebljava za zagrevanje bazena, za stvaranje tople vode za kucnu upotrebu, za ventilaciju, kao i za komercijalnu upotrebu kao sto je pranje rublja, pralje automobila, stvaranje tople vode za tusiranje u fitnes centrima...

    Najuobicajnija forma zagrevanja vazduha jeste pasivno solarno zagrevanje, Medjuti, postoji nekoliko nacina za koriscenje aktivne solarne energije za zagrevanje vazduha. Najcesce koriscen metod podrazumeva koriscenje zastaklenih kolektora za toplotu i toplotne trasformatore tecnosti koja se cuva u rezervoaru. Toplota iz rezervoara se transformise u podni sistem grejanja. Ta toplota se zatim siri po prostoriji uz pomoc ventilacionih sistema.

    Jos jedan nacin da se iskoristi aktivna sunceva energija jeste za stvaranje tople vode za kucne potrebe. Tipicni ovakvi sistemi prave teperaturu vode od 50 - 75 stepena celzijusovih. Ovaj sistem koristi staklene kolektore koji su montirani na krovu objekta, a koji su takodje povezani sa rezervoarom. Vazduh se upumpava u kolektore gde se zagreva uy pomoc sunca, zatim se tako zagrejan vraca u rezervoar gde zagreva vodu. Uz pomoc ovakvih sistema veliki comercijalni sistemi mogu dramaticno smanjiti svoje troskove grejanja. 

Iz navedenih primera se moze zakljuciti da koriscenjem aktivne solarne energije mozemo mnogo smanjiti troskove grejanja, sto je izvanredno ako se uzme u obzir da cena grejanja konstantno raste.

O ovj vrsti solarne energije mozete naci vise informacija ovde

Pasivna solarna energija
2008/12/16,12:17

    Postoje dve vrste solarne energije: pasivna i aktivna. U sledecem tekstu cu opisati pasivnu solarnu energiju.

    Pasivno solarno grejanje i hladjenje predstavljaju veoma vaznu strategiju za izbacivanje tradicionalnih izvora energije iz zgrada i stanova. Svako ko sedi, po letnjem ili zimskom danu ,okrenut licem ka prozoru, moze osetiti efekte pasivne solarne energije.  Pasivne solarne tehnike mogu biti pouzdan izvor solarne energije u zgradama koje su pazljivo projektovane i izgradjene sa namerom da iskoriste ovu vrstu energije. Termin "pasivna" implicira da se ne koristi dodadatna mehanicka oprema, osim uobicajenih gradjevinskih materijala. Sve pasivne solarne tehnike koriste gradjevinske elemente kao sto su zidovi, prozori, podovi, krovovi, i druge eksterne gradjevinske i bastenske elemente da bi kontrolisale generisanje toplote koja se dobija od suncevog zracenja. Solarni grejaci su napravljeni tako da sakupljaju i cuvaju toplotnu energiju koje je nastala direktno od suncevih zraka. Pasivno hladjenje minimizira efekte suncevih zraka, sakuplja ih, transgormise i propusta kroz ventilacione sisteme.

    Drugi solarni koncept je dizajniran za dnevno svetlo. On prikuplja prirodnu dnevlu svetlost i transformise je u elektricnu energiju koja moze da se koristi u domacinstvu. Korist koja se ostvaruje koriscenjem pasivnih solarnih tehnika podrazumeva jednostavnost, cenu i elegantan dizajn.

Vise informacija vezanih za pasivnu solarnu energiju mozete naci ovde.  

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu