Solarna Energija

« Instalacija solarnih panela | Main | Šta je potrebno za izdavanje energetskih dozvola? »

Princip rada fotonaponskih ćelija
2011/04/24,10:42

Sunce je daleko najveći izvor energije u solarnom sistemu. Količina solarne energije koja svake minute stiže na Zemlju dovoljna je da zadovolji godišnje energetske potrebe čovečanstva u trenutnoj fazi razvoja. Uprkos ogromnom potencijalu, iskorišćavanjem solarne energije trenutno se pokriva vrlo mali postotak energetskih potreba čovečanstva. Jednim delom to je zbog slabe razvijenosti trenutnih tehnologija za iskorišćavanje energije Sunca, ali ipak je najveći problem trenutna cena sistema za iskorišćavanje solarne energije.

Postoji nekoliko načina iskorišćavanja energije Sunca. Najjednostavniji i najjeftiniji način iskorišćavanja solarne energije svakako je grejanje vode ili neke druge tečnosti za upotrebu u domaćinstvima. Elementi koji iskorišćavaju energiju Sunca za grejanje vode nazivaju se solarni kolektori i uobičajeno se postavljaju na krovove kuća i zgrada. Drugi način iskorišćavanja energije Sunca je koncentrisanje solarne energije pomoću sistema ogledala i stvaranje velike količine toplotne energije koja se kasnije u standardnim generatorima pretvara u električnu energiju. Ovakva postrojenja mogu biti vrlo velika i uobičajeno se grade u pustinjama, a služe za normalnu komercijalnu proizvodnju električne energije.

Fotonaponske ćelije su treći i najpoželjniji način iskorišćavanja energije Sunca, ali zbog slabe efikasnosti i visoke cene trenutno se ne koriste u velikoj mjeri. Fotonaponske ćelije direktno pretvaraju solarnu energiju u električnu energiju. Fotonaponske ćelije uobičajeno se koriste tamo gde nije moguće dovesti neki drugi izvor energije, npr. na satelitima, na znakovima uz ceste i slično. Dodatno se koriste za napajanje energijom malih potrošača, npr. džepnih kalkulatora.

Fotonaponski efekt otkrio je francuski fizičar Alexandre-Edmond Becquerel (1820-1891) 1839 godine. Fotonaponske ćelije izgrađene su od dva sloja – pozitivnog i negativnog, a razlika potencijala između ta dva sloja zavisi od intenziteta solarnog zračenja. Solarna energija stiže na Zemlju u obliku fotona. Prilikom pada na površinu solarne ćelije ti fotoni predaju svoju energiju panelu i na taj način izbijaju negativno nabijene elektrone iz atoma. Izbijeni elektroni kreću se prema drugoj (negativnoj) strani panela i na taj način dolazi do razlike potencijala, tj. generiše se električna energija. Fotonaponske ćelije grade se od silicijuma, a silicijum je jedan od najzastupljenijih elemenata na Zemlji.

Detaljnije o osnovnom principu rada fotonaponskih ćelija možete vidjeti u video prikazu:

 

 

Komentari

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu