Solarna Energija

Koliko su "snazni" kucni uredjaji
2008/12/03,21:42

Da bih vas ubedio koliko je vazno okrenuti se obnovljivim izvorima energije(koji su besplatni), sa aspekta troskova, odlucio sam da vam prikazem neke podatke vezane za potrosnju elekrticne energije (koju placamo EPS-u).

U sledecoj tabeli navescu neke od aparata u domacinstvu i njihovu potrosnju u kW.

TA pec/grejalica___________________2-6

Bojler u kupatilu___________________1.5-2.5

Elektricni sporet

     -Grejna ploca(ringla)____________1-2.4

     -Rerna________________________2-3.4

Frizider i Zamrzivac_________________0.1-0.3

Klima uredjaj______________________1.2-3

TV, racunar_______________________0.1-0.3

Osvetljenje(po sijalici)______________0.02-0.1

Pegla____________________________1.5

Usisivac__________________________1.2-2.2

Fen za kosu_______________________0.8-2

Masina za ves_____________________0.85-1.22

Masina za sudove__________________1.01-1.24

PODSECAM: ne trose svaka sijalica, sporet, ves-masina, frizider, masina za sudove...istu kolicinu energije. Potrosnja zavisi od tehnoloskih resenja u svakom od ovih uredjaja. Zato, obratite paznju na klasu energetske efikasnosti, koja se oznacava slovima A,B,C ili cak i F. Na primer, klasicne sijalice imaju oznaku F, a energetski efikasne A. Najmanje energije trose uredjaji koji su oznaceni slovima A,AA, i AAA. 

 

Razmislite jos jednom! Sve ove uredjaje mozete da koristite uz pomoc solarne energije koju sami mozete da proizvodite. 

 

Staklena veranda
2008/12/02,19:37

Staklena veranda i Trombov zid 

Jedan od mnogobrojnih nacina za prikupljanje i eksploataciju sunceve energije jeste i staklena veranda.Staklena veranda, kao sastavni deo stambenog objekta koristi se od davnina.Staklena veranda kao nezaobilazni deo solarne arhitelture postavlja se na juzni deo kuce.Pomocu staklene verande se vrsi zahvat direktnog i difuznog suncevog zracenja. Pasivan zahvat suncevog zracenja vrsi se u kombinaciji staklene verande i Trombovog zida. Obicno se iza staklene verande nalazi masivan, tamno obojen zid koji apsorbuje prispelo suncevo zracenje. Nocu ili zimi se otvaraju gornji i donji otvor na zidu i preko gornjeg u kucu ulazi topao vazduh, a preko donjeg iz kuce izlazi hladan vazduh, i tako se kuca zagreva.

Staklena veranda i podno skladiste toplote 

Staklena veranda moze da se iskoristi i u kombinaciji sa podnim skladistem toplote.Kao podno skladiste toplote najcesce se koristi recni sljunak koji se deponuje ispod poda kuce. Topao vazduh se preko ventilatora iz staklene verande prenosi do sljunka ispod poda prostorije. Topao sljunak zracenjem zagreva prostoriju, dok hladan vazduh iz sljunka u toku noci odlazi u staklenu verandu.   

Sami napravite i ugradite sistem za solarnu energiju
2008/11/30,21:07

Ne placajte vise vasu elektricnu energiju...proizvodite je sami i prodajte je kompanijama koje trguju elektricnom energijom!

Earth4Energy je alat uz ciju pomoc mozete korak po korak da napravite sopstveni sistem za prikupljanje, transformisanje i eksploataciju solarne energije za manje od 200 dolara. Sva uputstva u ovom alatu su predstavljena i na video klipovima. 

Uz pomoc ovog alata mozete smanjiti racun za struju za 80% ili da ga cak eliminisete. Ne samo to, ukoliko napravite vise energije nego sto mozete da potrosite, onda cete moci taj visak energije da prodate kompanijama koje trguju energijom.

Alat Earth4Energy vam objasnjava sve sto je potrebno da znate da biste sami u svom dvoristu strvorili elektricnu energiju. U vremenima kada se stalno povecavaju troskovi zivota, i u vremenima kada stalno poskupljuje elektricna energija, ne treba vise da bacate pare "kroz prozor", nego da sami proizvodite energiju.

Zasto da platite 1000 dolara za solarne panele ili vetrogeneratore kada mozete sami da ih napravite za manje od 200 dolara, i to u vasem dvoristu.

Neka vas cilj bude da vas dom pokrece besplatna, obnovljiva energija, vec od danas. 

Eart4Energy alat mozete nabaviti ovde.

 

Solarni vodeni zid (waterwall power)
2008/11/30,20:43

Sta je to? 

Solarni vodeni zid ili Solar Water wall je zid koji u sebi sadrzi vodu koja se zagreva na suncu i tako kasnije tu toplotnu energiju prenosi unutar objekta. 
 

Zbog cega to treba da koristim? 

Water wall sistemi zasluzuju mnogo vise paznje nego sto dobijaju. Postoji mnogo razloga zbog cega ovo tvrdim. Prvo, oni mogu biti veoma ekonomicni, posebno dok takve jedinice cesto mogu biti instalirane bilo u nove ili modifikovane domove, sa standardnim konstrukcionim tehnikama. Drugo, oni su efektivni i u grejanju i u hladjenju, narocito na povrsinama sa niskom nocnom temperaturom. Trece, vodeni zidovi mogu izgledati atraktivno ukoliko zelimo da budu vidljivi, ili mogu biti neprimetni, zavisi kako se odlucimo. Cetvrto, voda je mnogo delotvornija ukoliko je umereno topla akumulirana nego kada se kada bi dolazila vruca iz nekog izvora i punila vodeni zid. Na kraju, prijatan vazduh i temperatura koje stvara vodeni zid pruzaju osecaj komfora u domu.

Na kom principu funkcionise? 

Vodeni zid akumulirana toplotu od sunca tokom dana (preko zime) i oslobadja tu toplotu u toku noci. Leti, voda u vodenom zidu pomaze da se ocuva svezina unutar objekta.

Gradnja vodenog zida moze biti jednostavan poduhvat.

Gde mogu saznati vise o ovom proizvodu?

Detaljnije objasnjenje waterwall sistema mozete naci ovde.

Razlozi za koriscenje sunceve energije
2008/11/30,20:13

Sunce je veoma dobar obnovljivi izvor energije. Primarni oblici sunceve energije su svetlost i toplota. U toku jednog suncanog dana povrsinu Zemlje od samo jednog kvadratnog metra obasja Sunceva energija reda velicine 1000 vati. Uz pomoc solarnih panela ta sunceva energija moze da se transformise u elektricnu energiju. Solarna energija se takodje moze koristiti za zagrevanje vode. Upotrebom solarnog vodenog zida, sunceva energija se moze koristiti za grejanje vode koja dalje moze da se upotrebi i za zagrevanje bilo cega u kuci, ukljucujuci i bazen. I solarni panel i solarni vodeni zid se postavljaju uglavnom na krov kuce i to na stranu koja prima najvise suncevih zraka u toku dana. To je uglavnom juzna strana.

Energija Sunca je cist i obnovljiv izvor energije koji prakticno predstavlja alternativu fosilnim gorivima koji zagadjuju kako vazduh, tako i vodu. Upotreba fosilnih goriva takodje prouzrokuje i globalno zagrevanje, sto je takodje jedan od razloga zbog cega treba da koristimo ciste i obnovljive izvore energije kao sto je sunceva energija. 

U SAD energija koja se dobija zagrevanjem vode a koja se koristi u domacinstvima pokriva oko 15% ukupne potrosnje energije. Zagrevanje vode uz pomoc solarnih vodenih zidova moze ustedeti domacinstvima hiljade dinara godisnje.

Za vise detaljnijih infirmacija u vezi solarnih panela i solarnih vodenih panela kao i prednosti koje pruzaju ovi proizvodi preporucujem vam da posetite ovu stranicu.

Solarni zid
2008/11/16,10:35

 

Sta je to? 

Jednostavno, efektivno resenje da se prikupljena sunceva energija sacuva i da se ogranici emisija ugljendioksida u atmosferu. SolarWall sistemi se koriste u 25 drzava sirom sveta, od Severne Amerike i Evrope do Japana, Kine i Indije. Jednostavan za ugradnju, veoma lepo se estetski uklapa, vrlo brzo se otplacuje, ogranicava emisiju stetnih gasova, jeftina energija i poboljsana ventilacija, sve ovo su razlozi zbog kojih preporucujem ovakve sisteme. SolarWall sisteme koriste NASA, Goodyear Tire, FedEx, Ford, kao i mnoge druge kompanije. Takodje, ove sisteme koriste i obrazovne ustanove.

Kako funkcionise? 

Na spoljasnjoj strani objekta se postavlja tamna metalna kosuljica koja privlaci sunceve zrake. Ta metalna kosuljica ima male otvore kroz koje ulazi sunceva energija, a zatim se pretvara u svez topao vazduh (koji moze biti i do 30 Celzijusovih stepeni) i prenosi se kroz objekat uz pomoc sistema ventilacije i sistema za rashladjivanje i tako zagreva taj objekat. Metalne kosuljice su visine od 100mm do 200mm. SolarWall paneli, tj. metalne kosuljice, se mogu postaviti i iznad ili oko postojecih otvora. Takodje se mogu postaviti i preko zidova od nezapaljivog materijala. SolarWall sistemi se lako ugradjuju i nisu potrebne specijalne konstrukcione vestine ili alat. Preporucujem da se postavi na juznoj strani objekta, ali se dobro pokazao i na jugoistocnoj i jugozapadnoj strani. Moze da se nadje u trideset razlicitih boja. Najbolji efekat pruzaju tamnije boje.  

Gde se moze kupiti?

Vise informacija o ovom proizvodu, kao i mesto gde se moze naruciti pronaci cete ovde.

 

Kako iskoristiti solarnu energiju
2008/11/13,09:10

Za manje od 10 minuta Zemlju obasja toliko sunceve energije koja je potrebna da snabde citavo covecanstvo energijom za jednu godinu. Ta energija dolazi direktno pred nasa vrata besplatno i bez stetnih gasova po okolinu.U toku jula meseca u Beogradu srednje dnevno zracenje Sunca iznosi 6,75 kWh/m2 dok je u decembru svega 1,15 kWh/m2. Generalno u Srbiji je veoma veliki broj suncanih sati u toku godine. S obzirom na to da je besplatna, ta energija moze da se iskoristi za stvaranje elektricne energije, toplotne energije koju domacinstva mogu koristiti za zagrevanje sanitarne vode i prostora.

Jedan od nacina iskoriscavanja sunceve energije je zagrevanje kuca pomocu vazdusnih kolektora.
Princip zagrevanja kuca pomocu vazdusnih kolektora je sledeci: u toku dana zagrejani vazduh iz vazdusnih kolektora prirodnom cirkulacijom prelazi u sljunak i zagreva ga, a rashladjeni vazduh iz sljunka prelazi u kolektor. Pritom su otvori na podu unutar sobe zatvoreni. U toku noci ili zime, poklopci u sobi su otvoreni pa topao vazduh iz toplotnog skladista zagreva prostorije kuce.

Primer vazdusnog kolektora koji mozete sam napraviti mozete naci na ovom linku.

Čestitamo!
2008/11/13,09:06
Ukoliko možete da pročitate ovaj članak, uspešno ste se registrovali na Blog.co.yu i možete početi sa blogovanjem.
«Prethodni   1 2
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu