Solarna Energija

« Čestitamo! | Main | Solarni zid »

Kako iskoristiti solarnu energiju
2008/11/13,09:10

Za manje od 10 minuta Zemlju obasja toliko sunceve energije koja je potrebna da snabde citavo covecanstvo energijom za jednu godinu. Ta energija dolazi direktno pred nasa vrata besplatno i bez stetnih gasova po okolinu.U toku jula meseca u Beogradu srednje dnevno zracenje Sunca iznosi 6,75 kWh/m2 dok je u decembru svega 1,15 kWh/m2. Generalno u Srbiji je veoma veliki broj suncanih sati u toku godine. S obzirom na to da je besplatna, ta energija moze da se iskoristi za stvaranje elektricne energije, toplotne energije koju domacinstva mogu koristiti za zagrevanje sanitarne vode i prostora.

Jedan od nacina iskoriscavanja sunceve energije je zagrevanje kuca pomocu vazdusnih kolektora.
Princip zagrevanja kuca pomocu vazdusnih kolektora je sledeci: u toku dana zagrejani vazduh iz vazdusnih kolektora prirodnom cirkulacijom prelazi u sljunak i zagreva ga, a rashladjeni vazduh iz sljunka prelazi u kolektor. Pritom su otvori na podu unutar sobe zatvoreni. U toku noci ili zime, poklopci u sobi su otvoreni pa topao vazduh iz toplotnog skladista zagreva prostorije kuce.

Primer vazdusnog kolektora koji mozete sam napraviti mozete naci na ovom linku.

Komentari

Comment Icon

Vec duze vreme se bavim ovom tematikom, i porazavajuce deluje cena svega, od istrazivanja pa nadalje. Nazalost, da se 10% angazuje sredstava koliko se angazuje u istrebljenje, gde bi nam bio kraj. Medjutim, kako bi drmali svetom oni koji drmaju, naftasi. Sada je u planu da se naplacuje i taksa za vazduh koji udisemo....

Pozdrav iz ravnice!
(gde se na salasu jos mozes grejati prirodnim ogrevom u zatvorenom krugu kruzenja materije)

Posted by: Baladasevic at 2008/11/13, 16:35
Comment Icon

Tema ti je sjajna,ali pitanje je koliko je to trenutno realno u zemlji koju jos uvek trese tranzicija,i izlazak iz nje nije cak ni na vidiku...

Znam da kad sam bio klinac,teca je pravio citavu skalameriju na svojoj vikendici na Fruskoj Gori,i da ga je sto narod kaze:"kostalo Boga oca para".

Ukoliko bi drzava stala iza projekata vezanih za solarnu energiju,i prepoznala u tome visi interes(naravno u privredi)mozemo se nadati boljem.

Posted by: Radmanovic at 2008/11/20, 00:35
Comment Icon

Gde mogu da se obratim za ugradnju ove tehnologije na porodicnoj kuci

Posted by: cikic at 2008/12/18, 10:19
Comment Icon Solarne celije "uradi sam"

Ljudi, kao klinac pravio sam slilarne celije od velikih NF tranzistora snagasa, svaki je davao oko 0.7V, znaci 2 su davala cca1.5V. Ne znam, bio sam klinac, nisam mario srtuju koju mogu da ostvare. Znaci pazljivo se odsece poklopac tranzistora, spoje kolektor i emitor, te oni daju jedan pol a baza drugi pol napona.
Ja se odavno ne bavim time, zalutao sam na neku drugu stranu tako da nemam pojma sta se ovim moze postici, ali jedan tranzistor je oko 45 dinara, pa za nekih 12V, vak i da se naprave i paralelno vezu nekoliko celija od 12V radi vece struje/snage, nije narocito skupo.
Naravno, ne zamerite mi ako lupam, odavno nisam cak ni razmisljao o elektronici, jos od klinackih dana, ali mislim da je pametnome svaka ideja vredna, pa i ova...
Pozdrav

Posted by: Prokić at 2009/07/05, 13:54
Comment Icon соларни колектор за гријање ваздуха

http://solar.freeonplate.com/solarni_kolektor.htm

сјајан начин да се искористи бесплатна енергија...

Posted by: влатко at 2011/03/01, 11:01
Comment Icon Ljudi mi placamo zivot na zemlji???

Imamo sve sto nam je potrebno,samo trebamo to iskoristiti...sve te stvarcice je lako napraviti,samo treba malo truda i volje.zasto stalno lupati glavom kad stignu racuni itd.zivot na zemlji je besplatan samo mi to jos ne razumemo,zbog cega ne znam,al znam da je velikim delom kriv TV i sranja koja izlaze iz njega.zivela sloboda :D

Posted by: Boris at 2012/04/03, 19:55
Comment Icon Враћање купатила
Posted by: Daylal at 2021/04/13, 20:02
Comment Icon Школа цртања
Posted by: RuBus at 2021/04/22, 03:59
Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu